jueves, 23 de abril de 2009

'El País', qui t'ha vist i qui et veu


Hi va haver un temps en que a casa només entrava el diari 'El País'. Eren uns anys en que la capçalera madrilenya estava considerada molt prestigiosa i un exemple de periodisme de qualitat.


D'un parell d'anys ençà, i arran de la crisi econòmica que està picant fort al grup propietari de 'El País', Prisa, el diari exemplar per a tots els estudiants de periodisme, s'ha transformat en un aparell de pressió, demagog i manipulador, que està al servei del seu amo i vol recuperar els favors d'un Partit Socialista que sembla que ha abandonat els seus flirtejos amb la família Polanco per llançar-se als braços de Mediapro.


L'última mostra del trist paper que està fent el diari del carrer Miguel Yuste és la portada d'avui, 23 d'abril, on, faltant una mica més de 30 dies per a les eleccions europees, recuperen el cas 'Gürtel', sobre la presumpta trama de corrupció al voltant del Partit Popular, i que havia desaparegut de les seves pàgines després de la derrota socialista a les eleccions autonòmiques gallegues. L'agenda temàtica és de vital importància als mitjans i qui ho atribueixi a una casualitat és que poca idea té del funcionament d'un diari.


El següent paràgraf, que es pot consultar aquí, és un clar exemple del MAL periodisme que està fent 'El País': 'Grabaciones telefónicas efectuadas por la policía en el curso de la investigación sobre la trama corrupta vinculada al PP acreditan que Francisco Camps, presidente de la Comunidad Valenciana, mantenía una estrechísima relación con Álvaro Pérez, el jefe valenciano de la red empresarial que dirigía Francisco Correa. Pérez y Correa están imputados por diversos delitos. Estas grabaciones, fruto de pinchazos telefónicos autorizados por el juez, también muestran cómo Pérez hizo regalos de alto valor a Camps, a su mujer y a su hija en enero de 2009. La esposa del presidente valenciano consideró que era un regalo excesivo, a tenor de las expresiones utilizadas durante la conversación que ella mantuvo con Álvaro Pérez, hasta el punto de sugerirle que le iba a devolver el regalo.'


El que fa 'El País' amb la presumpta vinculació de Francisco Camps a la trama Gürtel és un clar exemple d'una operació de 'acoso y derribo', a la que tinc els meus dubtes que fa uns anys aquest diari s'hi hagués prestat. No es demostra enlloc la vinculació que clarament s'insinua: a canvi de regals a ell i a la seva família, el president Camps hauria, presumptament, afavorit l'empresa d'un dels imputats en el cas de corrupció. I les insinuacions, per si ho havien oblidat, MAI són notícia.


Per cert, el president valencià, de qui tinc els meus seriosos dubtes que s'hagi deixat entavanar per tres o quatre peces de roba, hauria de començar a plantejar-se una retirada de la política, ja que sembla evident que ha pecat de passarell i ha deixat que se l'apropessin massa personatges força dubtosos i obscurs.

No hay comentarios: