jueves, 23 de abril de 2009

El caniv a Andorra


En el moment de sortir publicada aquesta rebotiga ja se sabrà quin partit ha guanyat les eleccions generals al Principat d’Andorra. El favorit, segons les enquestes, és el Partit Socialdemòcrata (PS)-L’Alternativa, amb el candidat Jaume Bartomeu com a cap de files.El Centre Reformista (CR), hereu del Partit Lliberal, que ha estat més de 15 anys al poder, pagarà el desgast de tants anys en primera línia, així com certs errors polítics d’alçada, com ara el famós contracte blindat del ministre Juli Minoves, una clara mostra de fins on es pot arribar a pervertir el concepte de funció pública. Els lliberals han estat al capdavant del país des de l’aprovació de la Constitució i presenten un balanç de clars i obscurs. En el seu deure, la no adopció de mesures que facilitin l’encaix del Principat amb Europa. En el seu haver, el manteniment d’uns determinants estàndards de qualitat pel que fa al nivell de vida a Andorra. Cap partit polític de cap país del món es manté durant 15 anys en el poder sense establir les complicitats necessàries.


Així doncs, i si com tot apunta, el PS s’alça amb la victòria electoral faria bé en tenir en compte aquest fet i apostar per un govern de concertació amb el CR, mesura que li facilitaria molt la feina i que ajudaria a crear la confiança necessària amb el futur del país en un context global de crisi econòmica. D’altra banda, si el Centre Reformista aconsegueix la majoria suficient per formar govern seria una acció temerària, que el país difícilment entendria, no buscar un pacte amb un Partit Socialdemòcrata que, sens dubte, s’ha treballat, i molt, el seu paper de principal partit de l’oposició.


Cap un tercer escenari: la irrupció d’una tercera força política, Andorra pel Canvi (ApC), que obtingui la representació suficient com per entrar al Consell General – institució que equival al Parlament-. La temptació és evident: repetir la jugada del pacte Partit Lliberal-Centre Demòcrata Andorrà de la legislatura passada,i que tant mals records porta als protagonistes de la vida política andorrana. Si ApC entra al consell, el que, per salud democràtica, li pertoca és picar pedra durant quatre anys i no jugar un paper clau que pot acabar esdevenint clarament desestabilitzador.


Ho resumeixo: aposto per un govern de coalició PS-L’Alternativa amb el Centre Reformista o, en el cas que la victòria dels Socialdemòcrates sigui àmplia, un executiu amb presència de membres del Centre Reformista.


Article publicat a La Manyana


PD Per motius d'edició, absolutament normals, em demanen que entregui l'article els dijous per sortir publicat el dilluns. Les eleccions al Principat d'Andorra són el diumenge, 26 d'abril. Molta sort als participants !

No hay comentarios: