domingo, 24 de enero de 2010

Els desvergonyits





Segona rebotiga dedicada a l’incendi d’Horta de Sant Joan i la vergonyosa actuació del conseller d’Interior, Joan Saura, i el titular de la cartera de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar. En el moment d’escriure aquesta columna, dijous 21 de gener, Saura i Baltasar continuen sent membres del govern d’Entesa de la Generalitat de Catalunya. El president, José Montilla, no els ha destituït i, per tant, es pot interpretar que amb el seu silenci legitima la lamentable actuació dels dos polítics d’Iniciativa en el tràgic cas de l’incendi d’Horta i la mort dels cinc bombers lleidatans.




Tot plegat és molt senzill. Acceptant la tesi del conseller Baltasar que les seves mentides són un error, cal explicar que els errors tenen conseqüències i assumir aquestes conseqüències és ser responsable. No és de rebut que dos homes adults, amb càrrecs públics de molt alt nivell, es limitin a demanar disculpes per l’espantosa gestió de l’incendi. La política ha de ser un exercici de responsabilitat i el que està fent, en aquest cas, Francesc Baltasar és un ‘tantmenfotisme’ escandalós ja que hi ha cinc vides perdudes que, en paraules del bomber supervivent, no ho haurien estat ‘si haguessin disposat de la informació que necessitaven’.




La compareixença d’ambdós polítics el passat dilluns en la comissió parlamentària va ser un d’aquells moments que provoquen vergonya aliena. L’actuació de Baltasar i Saura va avergonyir als presents, a la gent dels pobles afectats que sabien que se’ls havia mentit des d’un bon començament, i va ser una manca de respecte pels absents. Per absents faig referència, també, a tots aquells polítics que van lluitar pel retorn de l’autogovern a Catalunya. La Generalitat no es va refer per això. El Parlament Català és un lloc massa seriós perquè aquests dos saltataulells de la política li faltin al respecte d’aquesta manera.




Vull confessar que crec que el primer tripartit tenia tot el sentit del món: després de 23 anys de govern convergent era bo donar pas a l’alternativa. El tripartit II va néixer sota la sospita de ser una conxorxa de perdedors arrapats a les cadires i al cotxe oficial. Si el president Montilla fa fora aquests dos desvergonyits, en Joan Saura i en Francesc Baltasar, serà el millor llegat que deixarà a la institució que avui presideix:li restituirà l’honor i el respecte que els constants ‘errors’ dels consellers d’Iniciativa li han pres.




Article publicat a La Manyana

No hay comentarios: