lunes, 12 de noviembre de 2007

El rei, Chàvez i el 'politono'


Sembla inevitable fer referència avui a la topada reial entre Joan Carles I i Hugo Chàvez, president de la república bolivariana de Venezuela, a la clausura de la Cimera Iberoamericana del passat cap de setmana a Santiago de Xile.

Sa Majestat va respondre amb un rotund i mai vist '¿por qué no te callas?' a un Chàvez que sense venir a compte es va embolcallar amb la bandera de l'antiaznarisme per reflotar, de cara al públic veneçolà, una imatge massa malgastada per anys de perillós populisme. Arribats a aquest punt - em permetreu la nota nostàlgica - li dono la raó a mon pare quan em deia allò que mai confiis en els populistes.

Reprenc l'anàlisi per la via catalanista i em sap greu com companys de professió com l'estimat Octavi Saumell confonen el llegir amb l'escriure i no saben veure que darrera l'estirabot del Rei hi ha la voluntat de plantar-se davant un perillòs personatge que no dubta a tirar la pedra i amagar la mà. Sa Majestat es va guanyar el sou dissabte a Xile i va defensar els interessos espanyols - catalans inclosos, només cal recordar la important presència d'empresaris de la terra 'allende los mares'- davant uns demagogs que en nom d'un suposat genocidi indígena ara fa 500 anys es creuen ungits per donar lliçons de moral als Europeus.

Déu ens guardi dels salvapàtries com Hugo Chàvez o Daniel Ortega, president de Nicaragua i també participant a la picabaralla xilena. En Chàvez ha cambiat l'etiqueta de l'enemic que tot règim autoritari necessita per consolidar-se i mantenir-se: ara la dignitat nacional veneçolana no només està amenaçada per 'Mister Danger' i els seus acòlits sino per un Estat Espanyol que no fa altra cosa que intenta crear riquesa allà on el deixen.

I de coda: em meravella la capacitat de recòrrer a l'humor que tenim en aquest país. Als minuts de la ja llegendària topada ja corrien els acudits per Internet i ja s'havia fet el 'politono' amb l'esbroncada reial. Aquesta conya marinera és la que ens permet sobreviure.

3 comentarios:

Lo Marc dijo...

Diguis el que vulguis, però els catalans no tenim rei!
I crec que l'únic que aconseguit es donar corda al Chàvez per dies i dies.
Apa salut

Josep Maria Yago Suau dijo...

Enhorabona pel blog!
Pobre rei. Cremen fotos seves, el fan emprenyar insultant "Espanya" (Aznar i Unión Fenosa) i ara, a sobre, se li separa la filla. Sort de l'Audiencia Nacional que multa la gent d'El Jueves i dels viatges com el de Ceuta i Melilla.

Capitandorra dijo...

Benvolgut Josep Maria,

Moltes gràcies per entrar al blog i benvingut sigui el teu comentari. És evident que l'Audiència Nacional ha fotut els peus a la galleda de mala manera multant als dibuixants del jueves i que ha volgut ser més papista que el papa fent un problema d'on relament no n'hi havia, però el punt és que el Rei a Xile va estar molt bé per plantar-se davant un tipus que mostra tics sumament dictatorials. I això t'ho diu un que la retòrica bonista del Chàvez del començament se la va creue i la va defensar davant qui em va voler escoltar.

Gràcies, una abraçada i ens veiem pel bloc