lunes, 10 de mayo de 2010

Ens hem begut l'enteniment


En aquest país nostre ens hem begut l’enteniment. Ara fa un parell de setmanes, tornava en tren de Barcelona a casa meva, un dissabte a la nit. En arribar a Sant Vicenç de Calders, el tren, de mitja distància, es va aturar. 70 subsaharians van pujar als vagons; molts d’ells sense bitllet. El revisor va baixar a rebre’ls a l’andana ja que l’estació de Sant Vicenç, com moltes de Catalunya, no compta amb personal segons a partir de quina hora i està totalment oberta, amb el que la temptació de pujar sense pagar està sempre present.

Continuo. El revisor, un cop els 70 subsaharians estan a bord del tren, ens informa als passatgers que fins que no comprovi que tota aquesta gent, els 70, tenen bitllet, no arranquem. I el treballador de RENFE afegeix que si algun d’ells no té bitllet i no vol abandonar el vagó, trucarà als Mossos d’Esquadra. Arribats a aquest punt, aquest columnista es sulfura, ja que considera intolerable el xantatge del revisor: què pretenia aquest bon home, que ens aixequéssim contra els 70 busca-vides que anaven a vendre al top-manta? Fem una mica de ficció i pensem que hauria passat si, com altres vegades s’hi ha trobat aquest columnista, al tren hi va algun d’aquells individus de cabell ben curt i cervell ben escàs?

Però quan ja aquest columnista comprova que ha tret bé el bitllet i no ha comprat un viatge al tren dels grillats, és quan un italià ben entrat en anys i que encara cerca la platja sota les llambordes, crida a la rebel·lió contra el revisor. Els Mossos d’Esquadra fan baixar a bona part dels subsaharians i el revisor confessa que l’havien agredit físicament. Li dic al revisor que s’ha equivocat, que no és contra ells contra qui hauria d’actuar, sinó contra la seva empresa, que el fa treballar en aquestes condicions. El revisor no em diu res. Dos dies després, m’assabento, pels mitjans, que els maquinistes de RENFE fan vaga perquè no tenen 50 places d’aparcament cobert. Definitivament, en aquest país nostre ens hem begut l’enteniment.


Article publicat a La Manyana

No hay comentarios: