viernes, 9 de mayo de 2008

Cinema al centre de Tarragona



El company Octavi Saumell publica un article força complert a l'edició d'avui del Diari de Tarragona en el que avança que en el futur Teatre Tarragona es faran projeccions de pel·lícules i d'aquesta manera es podrà gaudir d'un cinema al centre de la ciutat, 'reanimant el comerç del primer tram de la Rambla Nova, que ara està bastant desertitzat', segons paraules de l'Alcalde Jospe Fèlix Ballesteros i que l'Octavi recull.




Anem a pams i espero que l'Octavi, la bonhomia personificada, no se m'empipi per un parell d'apunts que faré. D'entrada, qualsevol activitat que promogui el cinema em sembla bé i positiva per raons personals que ara no venen al cas però el projecte, tal com està explicat a l'article del Diari, em planteja una sèrie de qüestions que em fan dubtar de la seva viabilitat i si algunes d'aquestes preguntes ja han estat respostes anteriorment en qualsevol altre fòrum, m'acullo al fet que encara no fa dos anys que visc a Tarragona i per tant demano clemència.




Primer, no queda clar si el recinte comptarà amb una o més sales de projecció. La pregunta no és menor ja que en depèn la sostenibilitat econòmica del futur cinema al centre de Tarragona. En un context en el que l'afluència d'espectadors al cinema decreix constantment, no hi ha cap empresari exhibidor que s'ho jugui tot a una sola pantalla; a no ser que estiguem pensant amb el Grup Balañà i l'explotació comercial que fan de l'històric Cine Coliseum a la Gran Via de Barcelona. En cas que el projecte que l'Ajuntament de Tarragona tingui en ment sigui semblant al del Grup Balañà, el consistori ha d'anar molt en compte a qui dóna la concesió ja que els Balañà es poden permetre el luxe de mantenir el Coliseum perquè tenen un bon plegat de multisales repartides per la Ciutat Comtal - són un grup- si no fos així ja faria temps que se l'haguessin venut.




En cas que hi hagi més d'una sala en el futur Teatre Tarragona, s'ha de tenir present el monopoli de les empreses distribuïdores que fa que, al cap i a la fi, en tots els cinemes d'Espanya s'acabi veient pràcticament el mateix. Poso un exemple, per si no he estat prou clar: val la pena tenir tres cinemes relativament a prop - Teatre Tarragona, Lauren i Oscar- per a que tots tres acabi exhibint 'A todo Gas 3'? Jo diria que no ja que l'únic provocaria és que un dels tres sortís molt perjudicat econòmicament. Per tant, si el futur Teatre Tarragona compta amb vàries sales d'exhibició el model ha seguir hauria de ser el dels cinemes Verdi o els Renoir, de Barcelona i Madrid, que sobreviuen gràcies a que la seva oferta cinematogràfica complementa a l'existent i no satura el mercat, com passaria en cas que s'atorgués la concessió a un gran exhibidor com els que ja estan presents a la ciutat de Tarragona.




Si pensem que en una sala es fan, habitualment, entre tres i cinc passis diaris - depenent si és cap de setmana o entre setmana- crec, sense ànim d'ofendre a ningú, que resulta com a mínim agosarat dir que la presència d'un cinema ajudarà a revitalitzar el comerç. Entre setmana, la gent que va al cinema hi va - si hi va-, ho fa en la franja nocturna així que, com a molt - i no és poc-, suposarà una ajuda per als locals de restauració que hi ha al primer tram de la Rambla Nova. El diumenge les botigues tanquen i per tant només ens queda el dissabte per justificar que un cinema ajudi a revitalitzar el comerç. Si tenim en compte que les sessions són de tarda, l'ajuda es redueix a unes quantes hores.




Entenc, i comparteixo, certes raons sentimentals per tal de recuperar un concepte de cinema antic però cal tenir present, abans de prendre certes decisions, que el negoci del cinema ha evolucionat molt i que - afortunada o desafortunadament, aquest no és l'objecte d'aquesta entrada- l'exhibició de pel·lícules és una activitat d'oci, majoritariament, l'espai natural de la qual són els grans centres comercials. Admeto que ha triunfat el concepte americà del cinema però tampoc em fa patir gaire això.


PD Il·lustro el post amb una imatge de la ubicació del Teatre Tarragona que he extret del blog de l'Octavi. Les obres estan molt més avançades

4 comentarios:

La casa de Pinel dijo...

yo no olvidare en la vida el estreno de la peli sufre mamon en cine ese que derribaron en la rambla, lo que mas me joroba es que recuerdo como se llamaba.

Octavi dijo...

Estic bastant d'acord amb tu, Dídac. El que és evident és que aquella zona, sobretot a l'hivern, hi ha molt poca activitat, per això també hi ha pendent una proposta de peatonalització... per cert, és cert aquest rumor sobre el tancament dels cinemes del Parc Central?

Capitandorra dijo...

Hola pinel, Disculpa que haya tardado tanto en contestar. Sobre lo que comentas, te diré que comparto el sentimiento de que el cine es una sensación y te contaré que cuando en Andorra, en el cine Principat, estrenaron Titanic me pasó una de las anécdotas más bonitas que recuerdo. Titanic fue una locura y cuando fui a verla la cola de espectadores daba la vuelta a la manzana; había gente de todo tipo y de toda condición pero me fijé, especialmente, en una viejita que llevaba un plato grande tapado con un mantel y que tenía aspecto de no haber pisado un cine desde 'Lo que el viento se llevó.' Le pregunté a la señora que llevaba en el plato y me dijo que había hecho una tortilla de patatas para su familia porque le habían contado que la peli era muy larga y a lo mejor les daba hambre. El cine modelo 'cinema paradiso' es sólo un bonito recuerdo y creo que lo que quieren hacer en la Rambla Nova tiene mucho de nostálgico y poco de efectivo.

¡Uf! ¡Que respuesta tan larga!

Un abrazo

Capitandorra

Capitandorra dijo...

Hola Octavi,

Moltes gràcies per passar-te i a continuar amb la bona feina que estàs fent, tant al blog com al Diari. Comparteixo amb tu el fet de que es tracta d'una zona que a l'hivern està bastant desèrtica i em sembla que es proposin solucions, com ara un cinema, però no vec tant clar que aquestes solucions s'hagin de presentar com la 'panacea' que vingui a revitalitzar el tram que dóna al Balcó de la Rambla Nova. Crec que el camí ha recórrer podria ser, per exemple, situar la seu social del club dels tarraconins en aquest tram de la Rambla. Com ho veus? Per cert, és una idea que regalo a qualsevol que li sembli interessant