miércoles, 26 de noviembre de 2008

El sistema funciona


Tres Mossos d'Esquadra han estat condemnats, en primera instància, a sis anys i set mesos de presó pel tracte 'cruel en excés, brutal i salvatge' que va rebre un ciutadà rumà al qual van confondre amb un lladre. Uns altres dos Mossos, vinculats en l'acte en qüestió, també han resultat condemnats. Els fets van succeir l'estiu del 2006. Un any després, els Mossos van enganxar una ratxa de males notícies que els va situar en l'epicentre de l'interés informatiu.


El 2007 treballava en un mitjà de comunicació de Tarragona i vaig publicar una sèrie d'articles arrel dels successos de la comissaria de Les Corts, a Barcelona. Aquells breus apunts meus em van fer mereixedor de correus desqualificants per part d'individus que s'identificaven com a Mossos d'Esquadra i on lo més suau que se'm deia és que 'el país no necesita periodistas como usted' - paradoxalment en castellà-. No guardo còpia d'aquells e-mails ja que entre els meus nombrosos defectes no s'hi troba el rencor. En vaig tenir prou amb sentir-me protegit per qui aleshores era el meu director i, amb el pas del temps, s'ha transformat - em perdonaran que presumeixi- en el meu amic. Sí que m'enrecordo, però, de la sensació de por que em produïa rebre aquells correus i com, al mateix temps, aquells lladrucs cibernètics em reafirmaven encara més en els meus principis: crec en una premsa lliure, independent, que actuï com a mecanisme de control del poder establert i que serveixi per a sanejar aquells petits grans que, indefectiblament, tot sistema democràtic pateix. Com dic, jo vaig ser un més dels informadors que, allunyats de les trinxeres mediàtiques, vam demanar transparència ja que sense aquesta la democràcia perd el seu rostre i es transforma en quelcom molt extrany.


En conèixer la notícia de la sentència no he pogut evitar sentir-me tranquil, pensar que el sistema funciona: si algú comet un abús, hi ha una premsa lliure disposada a denunciar-ho i un poder judicial disposat a fer justícia. Avui, també, abans que els ignorants mediàtics facin de la part el tot i abans que els demagogs ens vulguin donar gat per llebre, vull dir que necessitem els Mossos, que ens protegeixen en una societat canviant i convulsa i que aquesta situació - la condemna d'uns companys de feina per tracte 'cruel en excés'- els Mossos l'han de viure com un moment per crèixer i consolidar-se: les crisis sempre porten lligades oportunitats.


PD Per motius familiars no he pogut actualitzar la pàgina tant sovint com voldria. Intentaré anar redreçant aquesta situació

miércoles, 5 de noviembre de 2008

Barack Obama


Barack Obama és el nou president dels Estats Units d'Amèrica. En els propers dies molt s'escriurà sobre la seva victòria, sobre el significat del seu triomf. S'ompliran pàgines i pàgines de diaris, hores i més hores de televisió i de ràdio, s'ocuparà més i més espai de l'infinit ciberespai, parlant sobre l'arribada de Barack Obama al poder i l'acomiadament de George Bush, un president per oblidar. Es farà des de l'optimisme d'aquell qui creu en el canvi fins al cinisme d'Europa, sempre disposada a donar lliçons a una de les més grans democràcies del món. Avui no voldria afegir-me al gran cor d'opinadors i només recomano, a aquells que tinguin una mica de temps, que facin una ullada a aquest link. És el discurs on el 'yes we can' va prendre forma. El va pronunciar després de perdre en les primàries de New Hampshire davant Hillary Clinton. És una joia literària que defineix l'esperit d'aquest polític del segle XXI, que ha de fer front a una sèrie de col·legues de professió que encara no han canviat de mil·leni. Benvingut President Obama, l'estàvem esperant !